Šta je potrebno za tehnički pregled

Kompletna lista neophodnih stavki za uspešan tehnički pregled.

Kako se bliži registracija vozila, vozači počinju da strepe i brinu zbog novouvedenih pravila koja se tiču tehničkog pregleda. Provere su iz godine u godinu sve rigoroznije, pa nije ni čudo što vlasnici vozila prilikom registracije prolaze kroz neočekivan stres. Kako bi sebi olakšali proces, predlažemo da se unapred informišete šta je potrebno za tehnički pregled.

Neophodna dokumenta

Pre svega, proverite da li su Vam lična karta i saobraćajna dozvola važeće, kao i to da li se podaci iz jedne podudaraju sa podacima iz druge. Ono što je još bitnije, budite sigurni da se podaci o vozilu kao što je, model, broj sedišta, boja i drugo, identični podacima u saobraćajnoj dozvoli. Ukoliko postoji i najmanje neslaganje, vozilo će biti vraćeno sa pregleda dok se podaci ne usklade.

Obavezna oprema

Zakon propisuje da u vozilo u svakom trenutku mora imati komplet za prvu pomoć, reflektujući prsluk, sigurnosni trougao, sajlu ili uže za vuču. Obavezna oprema podrazumeva i rezervni točak, osim u slučaju da vozilo ima run-flat pneumatike ili jedno od sredstava za privremenu popravku, kao što je set za popravku pneumatika, ili sprej ili pena u boci sa pritiskom.

tehnički pregled beograd

Odgovarajući spoljašnji izgled

Postarajte se da na tehnički pregled dovezete čist auto. U nekim slučajevima, usled zaprljanosti nije moguće izvršiti pregled, pa će Vam auto biti vraćen. Sva stakla, retrovizori i svetla moraju biti bez fizičkih oštećenja, bez obzira na tehničku ispravnost. Proverite metlice brisača i dopunite tečnost za vetrobransko staklo. Za sve dodatke i prepravke, poput spojlera i zatamnjenih stakala, ali i kuke za vuču, morate imati odgovarajući atest.

Tehnički ispravno vozilo

Svi mehanizmi i sitemi na vozilu, od upravljačkog i kočionog mehanizma, preko rashladnog i izduvnog sistema, do motorne grupe, moraju biti ispravni, a pored svega toga proverava se i stanje pneumatika. Od skoro se na tehničkom pregledu mere i izduvni gasovi, ali još neko vreme moći će da se registruju i automobili bez katalizatora i DPF filtera. Medjutim, test ovalnosti kočenja je ono što je većini vlasnika vozila problematično, jer ta vrednost mora biti manja od 20 odsto po točku, da bi vozilo bilo registrovano.

Ukoliko se tehničkim pregledom utvrdi neispravnost nekog sistema, imaćete samo tri dana da izvršite popravku, što iz brojnih razloga možda neće biti moguće. Dakle, da biste sebi skratili vreme a i nerviranje, pre samog tehničkog pregleda, posetite svog automehaničara koji će proveriti ispravnost Vašeg vozila i ukoliko je potrebno izvršiti popravke. Ukoliko ipak dodje do ponovnog pregleda, tokom njega biće provereni samo oni delovi za koje je na prvom tehničkom pregledu utvrdjeno da su neispravni.

Klijenti govore o nama

"Svake godine uspešno saradjujemo sa tehničkim pregledom Prvi Balkan jer imamo dosta vozila marke Fiat Ducato za našu usugu dostave hrane, zbog čega nam je potreban pouzdan partner."

Milan Vasković

"Auto mi služi za posao i otkada saradjujem sa Prvi Balkan tehnički pregledom, više ne moram da brinem o registraciji vozila niti da idem u MUP."

Snežana Milivojević

Puni tehnički pregled i servis

Ugrinovačka 227b

Grčića Milenka 49